Последен излет за 2021 година на река Църна бара край Требич

Грабнете още свежи идеи и информация за риболов около София като се абонирате за нашия канал.

Как се приготвихме за риболов по река Църна бара край Требич:

 1. Мястото е с координати:

  42.776891, 23.310414

 2. Метод на риболов

  на хепабуна 3, 60 и 4,50 м. с индикаторчета

 3. Захранка

  бял червей

 4. Стръв

  бял червей, торен червей, жъладов червей, тесто

 5. Особености

  много клен но дребен и едно бебе скобарче

 6. Резултат

  много добър – около два кг. кленчета,каракуда и перки

 7. Оценка на излета от (1 – 10) на база на изпитаното удоволствие

  8


Като погледна в сайта ни отколко време не съм пускал клипче, изпитвам силно колебание дали материалната ми форма все още присъства в света на живите или от няколко месеца обикалям водоемите в царството на Хадес.
 
Щото риболова през този период си бе направо умряла работа.
 
Слава Богу, че по Коледа стават чудеса, та на 27 декември участвах в римейк на „Мумията се завръща по Църна бара”, щото съвсем го бях втасал.
 
Та в понеделника след задълбочен финансов анализ на бюджетния дефицит в който обикновено изпадам по празници, реших, че повече от 10 лв. за синьо гориво няма да дам, а това от своя страна предполагаше най-близката възможна дестинация – река Църна бара край Требич.
 
Като си помисля колко метан отделя в природата всеки жив организъм, недоумявам защо в „Зелената сделка” не е предвидено конструирането на персонални, подвижни мини компресорни станции тип памперс.
 
Така всеки път щом настъпи момента на освобождаване, човек ще е на ясно, че е пряк участник в борбата с глобалното затопляне, а и се е сдобил с едни 20 км. безплатно гориво.
 
Да не говорим, че особено на Бъдни вечер, колко чушки с боб, колко кисело зеле и колко зелев сок са се изконсумирали.
 
Сигурен съм, че ако разполагахме с такава технология, щяхме да постигнем пълна деверсификация и окончателно решение на енергийната криза у нас.
 
В крайна сметка някъде къде обед, след кратък обход по реката, чучнах на едно малко по-широко и малко по-дълбоко вирче и наченах риболова на полутежко с 0,75 грамова оливетка и 14-ка кука, имайки предвид, че при последното ми посещение преди пет години този такъм даде добър резултат.
 
За моя изненада първото уловено рибе се оказа според мен бебе скобарче, защото имаше характерната топка на носа и долна уста.
 
Как е попаднало в тази река нямам никаква идея, но че тук не му е мястото съм съвсем сигурен.
 
Най-вероятно е някакво абсолютно изключение дошло от Искъра и през река Блато та до тук, защото повече такова рибе не рачи да повтори.
 
След него последва един 20 минутен период на застой и вяли попипвания и това ме принуди да сменя тактиката с херабунската тояга и индикаторчетата.
 
 
Още на първото замятане извадих добра перка и реших, че това ще е хита на деня, но много сбърках.
 
Като се започна една кленеяда та ум да ти зайде.
 
Дребни лакоми келеши наредени един след друг пресрещаха горките червейчета на куката така, че следваше почти всеки път засечка и често с убодена рибка.
 
Случваше се да излезнат и някои по-добри екземпляри особено на свечеряване, но този ден за мен размера нямаше никакво значение, защото най-накрая превъртях педалите и като за последен риболов за 2021 година, като че ли финтирах каръка най-накрая.
 
Някъде към 15,30ч. след поредната засечка се наложи да вкарам в играта и кепа, защото една коледна прилична каракуда ме изненада много приятно.
 
За мен си е добър успех да хвана каракуда по Нова година, защото както е известно по нашите географски ширини битува мнението, че тя сън засънила, завита през глава по това време на годината.
 
Макар, че азиатските колегите казват, че зимата е времето през което майсторите риболовци най-обичат да търсят тази риба, както и братовчед й шарана.
 
Разбира се, зимният риболов на каракуда и шаран има своите специфични тайни и изисквания, но факт е че те успешно се справят и на доста минусови температури.
 
Като се знам, че влезне ли ми вагарец отзад няма спасение, то със сигурност тая зима ще има риболови в които няма начин и аз да не пробвам.
 
Само китайския дядо Коледа, дето не се придвижва с шейна, ами с експреса- Алиекспрес, най-накрая ми донесе подаръците дето си купих от него и които пазя в дълбока тайна от жена ми.
 
Уж щяха да пристигнат до Коледа, ама май ще се окаже, ако въобще дойдат, че Коледата ще е по лунния календар, някъде малко преди китайската Нова година.
 
Между кленчетата отвреме, навреме се обаждаше и по някоя и друга перчица и нещата отиваха към един приятен динамичен излет, такъв какъвто за декември си е задоволително постижение.
 
Накрая пуснах в обръщение и 4,5 метровата херабуна, та да облазя шавара в края на вирчето и боднах два по-прилични рибока с които завърших риболова.
 
Не знам дали в Църна бара плуват килограмови клендаци или баяти бабаджанки, но имайки предвид, че на около триста метра от мястото ми, реката се влива в река Блато, то нищо чудно да вършеят отвреме, навреме и насам.
 
Така че тази бара, дето и викат Църна и ми е на сгода, може би е способна да поднесе някоя и друга вълнуваща изненада и трябва май по-редовно да я проверявам.
 
Най-малко поне докато не измислят памперстанциите за съхранение и компресиране на персонален биогаз или цената на метана падне до миналогодишното си равнище.

https://youtu.be/MnW5V7X1cgk
Последвайте ни още в

Харесва ли ви този излет?

Още информация за риболов около София