Риболов на черна мряна по река Джерман край село Джерман

Грабнете още свежи идеи и информация за риболов около София като се абонирате за нашия канал.

Как се приготвихме за риболов на черна мряна по река Джерман край село Джерман:

 1. Мястото е с координати:

  малко мостче извън селото по пътя за село Усойка

 2. Метод на риболов

  на полутежко с директна 5-ца

 3. Захранка

  няма

 4. Стръв

  ручейник и бял червей

 5. Особености

  кълвеше само мряна, все едно в реката няма друг вид риба. Има много плуващи водорасли

 6. Резултат

  отличен, около 1 кг черна мряна

 7. Оценка на излета от (1 – 10) на база на изпитаното удоволствие

  10

Отхвърляйки по списък водоемите в 100 километров радиус от София, най-накрая дойде време да проверя и река Джерман.


За това в събота с колегата Сашо решихме да споходим тази река, като идеята бе да търсим рибоците над Дупница, някъде около село Крайници.


Там на разстояние от горе долу километър успоредно на Джерман тече и река Джубрена, а това бе отлична опция при карък на едната река да посетим другата.


За съжаление в изчисленията не бях включил тоталното маловодие, което беше направило от Джерман една красива вада за поливане на зеленчукова градина, но за риболов и дума не можеше да става.


Разбира се нямаше абсолютно никакъв смисъл да бъхтим и до Джубрена, защото поне на картата, тя изглежда по-малка от Джерман, затова направихме кръгом и забихме към селото с едноименното име на реката, разчитайки, че там поне ще има повече вода.


На първата възможна отбивка след селото действайки по интуиция успяхме да минем под жп. мост и магистралата и се трапосахме на реката до едно малко мостче.


След кратък анализ на ситуацията, се разположихме на двайсетина метра един от друг по левия й бряг и заметнахме тоягите.


Само след няколко минути Сашо отбеляза точка и първата за деня мрянка увисна на въдицата му.


При мен нещата обаче не се движеха по план, защото непрекъснато ми кълвяха плуващи свободно водорасли и почистването на линията от тях бе основното ми занимание.


За това минах от другата страна на мостчето, където вирът изплитняваше и течението намаляваше.


Тъкмо се бях замислил за смяна на вира и последва характерния мренски удър, който дига адреналина на макс.


Иии, се започна една мренеяда ум да ти зайде.


Мрените налитаха, като бежански поток на европейска граница и екшъна стана пълен.


Мощни удари, засечки, борба, удоволствие, абе въобще всичко онова за което това хоби не омръзва никога, а само те разболява повече и те води до пълна зависимост.


Размера на рибоците бе от калибър прилично добър и макар, че обикновено бяха с една глава или опашка по-малки от бабаджанка, то напълно се вписваха в това което сърбите наричат „ово е стандарт” .


Разбира се, че не се мина и без запознанство със „супермрен”, но този размер или се бе запилял по по-дълбоки вирове или не можеше да се дореди от малко по-малките си събратя до стръвта.


Сашо реши да завърши рибилова на един многообещаващ вир на около 50 м. надолу по течението, където дълбочината бе значително по-голяма и предполагаща наличието на едри рибоци.


От време на време с периферното зрение виждах как вдигаше ръка с насочен нагоре палец, като привърженик на БСП на предизборен митиг от 90 години, което означаваше че е хванал нещо добро по размер.


С напредването на времето и приближаването на тъмната част от денонощието, когато обикновено идват и сериозните риби, кълването намаляваше, за да спре напълно към 20 ч.


Освен кълването ми направи впечатление, че спадна и нивото на реката, а плуващите водорасли почти напълно изчезнаха.


Това бе напълно ясен сигнал, че вече бяхме омръзнали на мрените и е време да се прибираме.


Обичам такива риболовни шедьоври, когато едно силно подценявано място, което си подминавал много пъти с пренебрежение, ти поднесе невероятна изненада и в крайна сметка се окаже, че си прекарал на него, перфектният риболов.

https://www.youtube.com/watch?v=qt2zj0OhaAc
Последвайте ни още в

Харесва ли ви този излет?

Още информация за риболов около София