Риболов на язовир Лялинци до град Брезник

Грабнете още свежи идеи и информация за риболов около София като се абонирате за нашия канал.

Как се приготвихме за риболов на язовир Лялинци до град Брезник:

 1. Мястото е с координати:

  стената на язовира

 2. Метод на риболов

  на плувка (0,75 и 1)гр. с директни 5-ци

 3. Захранка

  „Неса“ за каракуда и шаран, жито и царевица

 4. Стръв

  бял червей, хлебна троха, жито и царевица

 5. Особености

  няма слънчевка и едра каракуда. Кълве непрекъснато

 6. Резултат

  по около 4 кг. каракуда и червеноперка на човек

 7. Оценка на излета от (1 – 10) на база на изпитаното удоволствие

  9

След двуседмично умуване, най-накрая с Павката се кандардисахме да направим излет на язовир Лялинци край Брезник.


Това водоемче го бях зърнал съвсем случайно за няколко секунди по пътя Трън и това бе достатъчно да се убедя, че си заслужава да бъде посетено.


Язовичето е много красиво и приятно за почивка местенце, с изключително чисто от водорасли дъно и абсолютно отсъствие на слънчева гад в него.


Наистина черния път до язовирчето е малко по-дълъг от колкото изглежда и е от клас „Внимавай дупка”.


Също така вече веднъж стигнал до язовира човек, ако автомобила му не е 4х4 и с голям клйрънс, по добре да го обиколи пеша, отколкото да рискува гърнета, полуоски и всякакви други повреди.


Пред нас този проблем не стоеше на дневен ред, така че се дотътрахме спокойно до стената на язоверя от срещуположната страна на пътя за селото.


Павката си заплю място в началото на стената и хвърляше успоредно на нея.


Аз след като приложих методите на Беар Грилс по алпийско катерене се спуснах и после изкатерих по един овраг с дълбочина от метър и половина, за да се добера до заветното местенце, което харесах на стената на двадесет метра от Павката.


Единственото неудобство бе, че слънцето светеше в гръб и следобедното заснемане на кълванетата щеше да е в разрез с операторския професионализъм, за който така или иначе не претендирам, но все пак кадрите с насрещно слънце са твърде дразнещи.


Все пак тъй, като носехме двете камери този проблем в някаква степен бе решен от положението на Павката, при който слънцето започна да пречи доста по-късно отколкото при мен.


Топнахме тоягите и се започна такъв екшън, който ще накара режисьорите на нискобюджетен филм за кунг фу да си водят записки през цялото време.


Главните действащи лица бяха каракуди около и малко над размер шамарче и тук таме по някоя червеноперка.


Бях чел предварително, че в язовира има още шаран, амур, костур и уклей, но явно каракудената сган е многобройна като китайския народ и владее положението в язовира.


Каквото и меню да предложехме, троха, жито, бял червей или царевица неизменно следваше каракуда и по-рядко перка.


Някъде следобед дори вече ни поомръзна, но оповавайки се на опита решихме да чакаме вечерното кълване и евентуално нещо по-едро да ни създаде тръпка.


Отдавна съм забравивил времената в които на човек можеше да му писне от риболов, но този ден си ги припомних.


Наистина жалко, че с изключение на няколко червеноперки с много приличен размер, нищо сериозно от каракудите не хванахме.


Най-едрите бяха около 250 гр., но въпреки това създаваха известна усещане за по-едри и борбени риби, защото ги вадехме от голяма дълбочина – около три метра.


Привечер вместо да дойдат бабаджанките, които ако въобще ги има в язовира би следвало да се навъртат по това време около брега, стана обратното и размера на каракудките непрекъснато намаляваше, та чак до степен стръв за щука.


Накрая, напълнили живарниците с по около 4 кг. рибета и доволни от хубавия ден, прекрасния излет и непрекъснатото кълване, решихме да потеглим към цивилизацията и проблемите.


Предполагам, че рибата е изключително вкусна, защото язовира е много чист, но това ще установя в някой друг момент, когато малчуганите които днес хванахме порастнат и станат бабаджанки, а до тогава ще ги оставя на мира и охранване да воля.

https://www.youtube.com/watch?v=TylHvDMEbIg
Последвайте ни още в

Харесва ли ви този излет?

Още информация за риболов около София