Риболовен излет по река Лустра край село Поповяне

Грабнете още свежи идеи и информация за риболов около София като се абонирате за нашия канал.

Как се приготвихме за риболов по река Лустра край село Поповяне:

 1. Мястото е с координати:

  42.420216, 23.351466

 2. Метод на риболов

  на полутежко с оливетка 3 гр. с директна петица

 3. Захранка

  бял червей

 4. Стръв

  ручейник, бял червей

 5. Особености

  много ниско ниво на водата

 6. Резултат

  добър – доволно количество черна мряна

 7. Оценка на излета от (1 – 10) на база на изпитаното удоволствие

  7


  Отдавна чаках сгодно време, за да посетя река Лустра, за която съм сигурен, че голяма част от софийската задруга майсторите въдичари, не предполага, че съществува.
 
Най-накрая тая неделя, всички предпоставки от климатичен порядък бяха налице и някъде към 10 ч. полазих планината по завоите между Бистрица и Поповяне, за взгляда с нея.
 
Това което бях видял предварително на Стрийт вюто, ме бе амбицирало силно, защото реката, поне на снимка, отговаряше на всичките ми критерии за успешен и пълноценен излет.
 
За това с известна доза героизъм, изтърпях световъртежните завои и няколкото дразнещи, пишман водачи на МПС-та, ръководещи се от девиза „Карам бавно и несигурно”, които смятаха 20 км. в час за безумно висока скорост по тях.
 
Най-накрая към 11 ч. пристигнах в Поповяне и с изненада установих, че действителността не отговаря на очакванията.
 
Нещо като уговорена среща по Интернет в сайт за запознанства, когато за да те впечатлят са ти пробутали подвеждаща снимка от млади години.
 
Та 30-те см. средна дълбочина, които заварих, си бяха като лъжица катран в каца с мед, защото всичко друго си бе наред на реката.
 
Загубих час и половина в обикаляне по нея и първоначално се установих на според мен, идеално място, където трябваше да играе плувката и ако не мрени, то поне едри клендаци, би трябвало да са основните действащи лица.
 
За час и нещо, нищо съществено не сколаса да пипне и твърде разочарован се върнах на едно баражче до втория мост в селото, от който на идване бях забелязал прилични мренки да се стрелкат в плиткажа.
 
Тази ми стратегия се оказа доста успешна и макар и не много често се заредиха удари и уловени мренчоци.
 
Нещо, за което в крайна сметка бях бил целия път до тук и най-накрая нещата взеха да се получават.
 
По едно време от близката ромска махала, носещ въдица в ръце, при мен дойде 12 – 13 годишен колега, отявлен спортист риболовец, за разлика от съмахалийците му, които преди това ми обясняваха как ловят рибата с ръце и даже са хващали и пъстърви.
 
Опитът ме е научил, че такива срещи винаги завършват с „чичо може ли една кукичка”.
 
Правилото бе спазено и този път, но това което ме изненада приятно бе няколкократно изразената благодарност за подарената кукичка от младия колега и доброто му възпитание.
 
 
 
Забравих да спомена, че обикаляйки първоначално по реката открих огромно, изкуствено създадено езеро на нея, в което се виждаше да играят прилични екземпляри.
 
А, за това, че бе със сериозна дълбочина, говореше табелката с надпис „Къпането забранено”.
 
Може би си заслужава отделен излет по него, защото бе с площ на средно голям селски язовир.
 
Няколкократно ми се наложи да извършвам възвратно-постъпателни движения по бентчето, за да намеря отново рибите, които често се местеха по вирчето.
 
Мислех си да си тръгна към 20 ч. за да мина завоите по светло, но пустия мерак отново ме докара до границата на мръкване и потеглих чак след час.
 
За мое учудване пътя на връщане бе чист и до Бистрица, шофирах съвсем безпрепятствено и спокойно.
 
В заключение ще кажа, че е много приятно когато първоначалното  разочарование се превърне в относителен успех и че тази река е разумно да се посети в периодите на пълноводие, защото както се оказа, държи доволно  риба и при достатъчно вода емоциите са гарантирани, а природата с околните планини е впечатляваща.
 

https://youtu.be/nGLfSXSDq0Y
Последвайте ни още в

Харесва ли ви този излет?

Още информация за риболов около София