Риболов по река Струма при дефилето на град Земен

Грабнете още свежи идеи и информация за риболов около София като се абонирате за нашия канал.

Как се приготвихме за риболов по река Струма при дефилето на град Земен:

 1. Мястото е с координати:

  42.46991, 22.73102

 2. Метод на риболов

  на полутежко с директна 5-ца и на плувка 2 гр.

 3. Захранка

  жито, царевица

 4. Стръв

  ручейник, лежляк, бял червей, торен червей, жито, царевица, хлебна троха

 5. Особености

  мряната дава само на плувка

 6. Резултат

  добър

 7. Оценка на излета от (1 – 10) на база на изпитаното удоволствие

  5

Нестихващото ми желание да обикалям по нови и непознати за мен места в събота ме изстреля по земенският край, в който по една или друга причина никога не съм риболовствал.


Та решил, че е крайно време да видя прословутото дефиле на р. Струма и евентуално да топна ручейник във водите й след час и кусор се впуснах първо в обстойно проучване на река Траклянска малко преди вливането й , а после първо с малко питане, а след това по интуиция стигнах прекрасно място в началото на дефилето.


Колегите които заварих на място, кълняха ВЕЦ-а убиец построен на яз. Лобош, заради който според тях, водите на реката бяха пълноводни и някак си сранно сини.


Най-накрая към 12, 30 ч. избрах подходящо според мен място, цопнах стръвта на дъното и изпълнен с надежда зачаках екшъна.


След около два часа напразни надежди и съвсем спорадични, слаби почквания, се реших на отчаян ход, като пуснах и плувка в действие.


В крайна сметка това се оказа и вярното решение, защото поради някаква си нейна причина мрянката игнорираше стръвта на дъното, а макар и рядко вземаше на няколко сантиметра над него.
Риболова вървеше трудно и мудно, но пък природата наоколо, абсолютното спокойствие и хубавото време, гарнирани с очакването за активизиране на рибоците привечер, гарантираха приятното изкарване.


Тази идиля изведнъж се развали, когато към 17 часа, изневиделица над мен се струпаха тъмни буреносни облаци и започна да вали и гърми.


В този момент най-споменаваните хора от мен бяха всички топ анализатори на времето, коментиращи предния ден по всевъзможните телевизии, как времето в събота ще е по-прекрасно от когато и да е било.


След половин час престой на сигурно в колата, облаците изведнъж се пръснаха на различни посоки и бате Райко отново се ухили на небосклона.


Завърших безпоблемно деня и къде доволен, къде по-малко се залепих за габаритите на колата на един колега, който бе любезен да ме изведе навръщане до шосето за София.


Макар, че не направих рибоубиствен риболов и очакванията бяха по-големи от действителността, мисля, че си заслужава отново да посетя някой път това дефиле, защото красотата и девственоста му привличат като магнит душата на човек израснал и живеещ сред бетон и павета пък били те и жълти.

https://www.youtube.com/watch?v=-1_t1xafz9o
Последвайте ни още в

Харесва ли ви този излет?

Още информация за риболов около София